Alexandru Rafila. deputatul PSD, susține că măsura plătirii testelori Covi-19 de către cadrele medicale care refuză vaccinarea este ”o pedeapsă”. Deputatul PSD susține că strategia va enerva angajații din spitale.
Declarațiile medicului Rafila au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Eu vă spun că e un nonsens această discuție. Cum să-i pedepsești? Păi, tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți, să-i pedepsești… E nepotrivit…
Se vor enerva și nu știu ce se va întâmpla dacă nu-și vor plăti testele obligatorii. De asta vă spuneam că o abordare mai puțin vocală, mai discretă e de obicei mai eficientă din punct de vedere al rezultatului”.
Alexandru Rafila a ținut să-l felicite pe Valeriu Gheorghiță pentru modul în care a coordonat organizarea campaniei de vaccinare, dar a precizat că acesta trebuia ajutat cu o campanie de informare eficientă privind rolul vaccinului
„Eu îl felicit pe Vali Gheorghiță pentru modul în care s-a ocupat de coordonarea organizării, că nu a organizat-o el. Dar nu pot să cer de la Vali Gheorghiță sau de la colegii de la Ministerul Apărării să se ocupe de o campanie de informare empatică și adaptată fiecărei categorii sociale și mediu de proveniență.
Cred că inclusiv în unitățile medicale se pot constitui niște comitete de consiliere care să stea de vorbă cu angajații care încă nu s-au vaccinat și să-i lămurească să se vaccineze, nu să-i amenințe, ci să le explice, să aibă chiar sesiuni de întrebări și răspunsuri. Dar acest lucru trebuie construit, această strategie nu se poate face peste noapte și cu atât mai puțin cu forța.
La noi, la spital, marea majoritate a personalului din ”Matei Balș” e vaccinată. Mai sunt câțiva colegi, încercăm să vorbim cu ei și sunt convins că nu toți, dar probabil 99% dintre ei se vor vaccina, ceea ce e un procent absolut mulțumitor”, a declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Testarea în locul vaccinării este soluția propusă de medicul Alexandru Rafila, pentru persoanele care refuză categoric vaccinarea.
Potrivit lui Rafila, care este și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Guvernul ar trebui să încurajeze testarea rapidă.
„Trebuie să existe și această soluție a testării repetate pentru persoanele care chiar nu vor să se vaccineze”, a explicat Alexandru Rafila, la Antena 3.
Întrebat la Digi24 cine ar trebui să suporte toate aceste costuri, Gheorghiță a ezitat să ofere un răspuns clar, însă a precizat că statul român nu poate oferi sprijin „la nesfârșit”.
„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.
Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.